Odraslo stopalo

Stopalo čini 26 kostiju, 33 zgloba kao i brojni mišići, ligamenti, nervi i krvni sudovi uz napomenu da se koža stopala na tabanu zbog svoje specifične gradje ne može zameniti kožom sa drugog dela tela. Ono ima dva uzdužna svoda (unutrašnji i spoljašnji) kao i jedan poprečni svod. Njihova devijacija u odnosu na normalno stopalo dovodi do tegoba vezanih za stajanje, hodanje, trčanje a može u velikoj meri da negativno utiče i na estetiku stopala.

Nokti

Urasli nokti su po pravilu posledica lošeg sečenja, kada se ivice noktiju previše seku a meka tkiva se onda postavljaju ispred ivica nokta, koji ih rastom ozledjuje, što se komplikuje lokalnom infekcijom mekih tkiva.

Čukljevi - metatarzalgija

Čukalj je opšte prihvaćeni naziv za * hallux valgus *, stanje kod koga se palac pomera upolje sa pojavom izbočine na unutrašnjem delu stopala, uz česte prateće deformitete malih prstiju i čitavog prednjeg stopala ( tzv. sekundarna metatarzalgija ). Ima više uzroka nastanka ovog deformiteta, od kojih su nasledje i nošenje cipela sa uskim prednjim delom i visokom petom, najčešći. 

Deformiteti malih prstiju i žuljevi

Žuljevi na prstima najčešće nastaju kao posledica pritiska koji koža prstiju trpi, jer je pritisnuta izmedju koštanog dela prsta i obuće. Oni se mogu javiti i na drugim delovima stopala, ali se najčešće vidjaju na gornjem delu prstiju koji su zgrčeni, te liče na čekić. Žuljevi se mogu javiti i na tabanu kao posledica povećanog pritiska od strane kostiju donožja, koje prominiraju u taban.

Bradavice

One liče na žuljeve, ali nisu povezane za pritisak na stopalu i predstavljaju reakciju kože na virusnu infekciju. Načešće se javljaju na tabanima i mogu se spontano povući, mada katkada zahtevaju i dodatno medikamentozno i lokalno lečenje od strane dermatologa, odnosno hirurga.

Neurinomi

Iiritacija nerva može dovesti do njegovog ozledjivanja i pojave neurinoma. U prvoj fazi dolazi do promena u senzitivnoj funkciji nerva sa pojavom bolova, trnjenja, žiganja, osećaja *udara struje *, da bi u daljem toku došlo i do promena u njegovoj motornoj funkciji sa prekidom inervacije odredjenih grupa mišića i znacima njihove pareze, odnosno paralize. 

Poremećaji svoda stopala

Ukoliko dodje do spuštanja uzdužnog medijalnog svoda stopala govorimo o ravnim stopalima (pedes plani), dok je povišen svod prisutan kod tzv. izdubljenog stopala (pes cavus). 

Dijagnostika deformiteta se potvrdjuje kliničkim pregledom, ali se pravi (numerički i vizuelni) uvid u deformitet dobija pregledom koji se naziva baropodometrija.


Bol u peti

Bol u peti može biti posledica iritacije mekih tkiva i nerava u predelu pete, ali i deformiteta petne kosti ( tzv. Haglundovo obolenje) kao i obolenja Ahilove tetive. Trkači i osobe koje dugo stoje često imaju tzv. plantarni fascit ( promene u nivou pripoja vezivne trake koja * drži * medijalni uzdužni svod ) i ovo obolenje se manifestuje bolovima u peti kako pri stajanju i hodu, tako i u mirovanju. 

Dijabetesno stopalo

Dijabet ( ali i neka druga sistemska obolenja ) mogu dovesti do hroničnog oštećenja nerava u predelu stopala, koji u prvoj fazi gube osetljivost, te ( zbog otsustva osećaja za bol ) ne mogu da opomenu pacijenta i da mu ukažu da je stopalo eventualno povredjeno. 

Cipele

Otopedski hirurzi ne prave cipele, ali mogu da daju savet u vezi njihovog izbora.
Postoji 10 zlatnih pravila koje nam mogu pomoći da izaberemo obuću koja nam najviše odgovara, ali je prvo i najvažnije pravilo da nam je obuća komotna onog momenta kada se prvi put obuje. 

Vodič za dečije cipele

Najveći broj dece prohoda u vreme svog prvog rodjendana, neki mesec dva ranije ili kasnije, ali najveći broj dece treba da prohoda do 15-16 meseca života. Roditelji moraju da znaju to i ne smeju forsirati dete da stoji, odnosno prohoda pre nego što je ono za to sposobno. Moj savet je da se beba po rodjenju stavlja što češće na stomak, jer je to aktivan položaj koji omogućuje lakše upoznavanje sa okolinom a istovremeno predstavalja izazov za fizičku aktivnost kao što je puzanje, penjanje i stajanje. Greška je stavljati bebu da sedi i podupirati je jastucima, pre nego što je ona za to sposobna, a to je vreme od 5-7 meseci.

O nama

FOOT POINT CENTAR se prvenstveno bavi proizvodnjom individualnih ortokinetičkih uložaka.

Foot Point

Stručni konsultant
Prof. Univ. dr. sci. med.
Ivan Butkovič
specijalista ortoped i traumatolog

Kontaktirajte nas

Smiljanićeva 4, Beograd
tel/fax: 011 3 444 888
mob.tel: 060 3 444 888
e-mail: footpcen@eunet.rs