Lekar na osnovu dobijenih rezultata i kliničkih nalaza određuje oblik i izgled svakog uloška, kao i materijal od kojih će ulošci biti napravljeni. Ulošci pokrivaju čitavo stopalo (ne ograničavaju se samo na pojedine delove stopala), i po pravilu imaju udubljenje u predelu pete i podignut unutrašnji svod, pri čemu visina svoda nije jednaka za sve. Ulošci su takođe sačinjeni od niza ispupčenja i udubljenja koja zavise od tačaka opterećenja. Tamo gde pacijent gazi previše, pravi se udubljenje kako bi se taj deo stopala rasteretio, a tamo gde gazi premalo ili ne gazi uopšte, pravi se ispupčenje kako bi se taj deo stopala opteretio, da bi se na taj način postigla bolja distribucija opterećenja stopala. Drugim rečima, ulošci primoravaju njihovog korisnika da sve delove stopala koristi što je više moguće ravnomerno tako što one delove stopala koji su preopterećeni rasterećuje, a one delove koji su nedovoljno opterećeni opterećuje. Ulošci su elastični i imaju opciju apsorpcije pritiska tako da se težina kojom se opterećuju stopala pri hodu smanjuju za jednu trećinu, a prilikom sportskih aktivnosti i za jednu polovinu.

Ulošci se prave od više različitih vrsta poliuretana ("ethylen vinyl acetata EVA") - materijala sunđerasto-penaste strukture. Mi koristimo četiri vrste poliuretana koji se razlikuju po gustini, a samim tim i po tvrdoći i elastičnosti.

Ulošci se nose u redovnoj, kupovnoj obući i prebacuju se iz jedne obuće u drugu, pri čemu je poželjno da se gde god je to izvodljivo, fabrički uložak prethodno izvadi. Na taj način se dobija više prostora u obući, a izbegava se dvojno dejstvo koje bi imali fabrički uložak i individualni ortokinektički uložak.

Materijali od kojih se ulošci izrađuju (EVA) su ekološki, ne izazivaju znojenje, alergijske reakcije, niti bilo kakva slična neželjena dejstva. Njihovo održavanje je vrlo lako. Peru se po potrebi, sapunom ili šamponom u hladnoj ili mlakoj vodi i suše se samo na sobnoj temperaturi. Ne smeju se prati u veš mašini ili u vreloj vodi, niti se smeju sušiti blizu bilo kakvog izvora toplote jer to može dovesti do nepopravljivog oštećenja uložaka.

O nama

FOOT POINT CENTAR se prvenstveno bavi proizvodnjom individualnih ortokinetičkih uložaka.

Foot Point

Stručni konsultant
Prof. Univ. dr. sci. med.
Ivan Butkovič
specijalista ortoped i traumatolog

Kontaktirajte nas

Smiljanićeva 4, Beograd
tel/fax: 011 3 444 888
mob.tel: 060 3 444 888
e-mail: footpcen@eunet.rs